Saimaa lautasella -hanke

Saimaa lautasella -hankkeen tavoite on seudun ruoan ja ruokamatkailun tunnettuuden ja tarjonnan kehittäminen sekäpalveluiden löydettävyyden parantaminen.

Hankkeessa parannetaan Savonlinnan seudun ruoan ja ruokamatkailun tarjontaa ja tunnettuutta konkreettisilla keinoilla ja toimenpiteillä yhteistyössä alueen yritysten kanssa. Hankkeen lopputuloksena paikallisten raaka-aineiden saatavuus paranee, lähiruokatuotteiden tunnettuus lisääntyy ja alueen ruoka-, kylä- ja maatilamatkailu kehittyy.

Hankkeen esittely

Saimaa lautasella on neljän toimijan (Savonlinnan Hankekehitys Oy, ProAgria Etelä-Savo ry, Itä-Savon koulutuskuntayhtymä Ammattiopisto Samiedu ja Savonlinnan Seudun Matkailu Oy) yhteishanke, jossa kehitetään Savonlinnan alueen ruokajärjestelmää, parannetaan paikallisten raaka-aineiden saatavuutta, lisätään lähiruokatuotteiden tunnettuutta ja edistetään ruoka- ja maatilamatkailua. Yrittäjien valmiuksia markkinoinnissa ja tuotteistamisessa parannetaan koulutuksella ja markkinoinnilla. 

Hankeaika: 1.12.2023-31.12.2025
Budjetti: 791 136 €
Rahoittaja: Hanketta rahoittavat Etelä-Savon Maakuntaliitto EU:n alue ja rakennepolitiikan ohjelman oikeudenmukaisen siirtymän rahasto JTF (80 %), osatoteuttajat sekä yksityiset rahoittajat.

Hankkeen toimenpiteet tukevat Saimaa European Region of Gastronomy -juhlavuotta 2024 » ja Savonlinnassa vuonna 2026 toteutettavaa Kulttuurin unelmavuotta.

SSM Oy:n toimenpiteet

SSM Oy:n osatoteutuksessä kehitetään mm. uusia ruoka-, kylä- ja maatilamatkailutuotteita, luodaan ruokamatkailureittejä ja valmennetaan mukana olevia yrityksiä tuotekehityksessä ja markkinoinnissa.

Katso toimenpiteet

Ajankohtaista

Alta näet hankkeen käynnissä olevat toimenpiteet sekä katsauksen tuleviin.

Voit myös kurkata, mitä kaikkea olemme jo saaneet aikaan!

27.02.2025

Saimaan Satojuhlat - vielä ehtii mukaan!

Vielä ehdit mukaan Saimaan Satojuhliin! Uusia käyntikohteita ja ravintoloita voi ilmoittaa mukaan 31.3. saakka, jonka jälkeen ilmoittautuminen suljetaan ja markkinointi käynnistetään.
27.02.2025

Annoksia oopperasta - ilmoita annoksesi pian!

Annoksia oopperasta kattaus kootaan jälleen kesäksi 2025. Muistathan ilmoittaa annoksesi mukaan 30.3. mennessä, niin ehdit kesäksi jakoon tulevalle printtikartalle.
27.02.2025

Sparrauksia ja valmennuksia tarjolla

Saimaa lautasella hankeyrityksille on tarjolla yrityskohtaista tuotteistuksen ja markkinoinnin sparrausta.
26.02.2025

Ruoka näyttävästi esillä Matkamessuilla 2025

Savonlinnan seutu oli mukana Matkamessuilla 2025 osana isoa Visit Lake Saimaa -yhteisosastoa
19.09.2024

Oppia ja inspiraatiota Ahvenanmaalta

Saimaa lautasella hankkeen syksyn opintomatkalla reissattiin Ahvenanmaalla.

Tapahtumat

Alta löydät hankkeen järjestämät tilaisuudet ja tapahtumat. Koulutukset ovat suunnattuja sitoutuneille hankeyrityksille. Kaikille yrityksille avoimet tapahtumat löydät tapahtumakalenterista »

Somekuvia helposti ja edullisin konstein puhelimella

11. maaliskuuta 2025, klo 12-16
Työpajassa opetetaan, kuinka voit ottaa ja muokata laadukkaita kuvia sosiaaliseen mediaan käyttäen pelkästään älypuhelintasi ja kotona saatavilla olevia välineitä.

Matkailun monet mahdollisuudet maatiloille: Paimenlomat​

13. maaliskuuta 2025, klo 13-14
Saimaa lautasella ja Pellolta Pöytään hankkeet järjestävät mielenkiintoisen neliosaisen webinaarisarjan matkailumahdollisuuksista maatiloilla. Sarjan viimeisessä osassa perehdytään paimenlomiin.

Tutustu myös näihin!

Ilmianna ilmiö, osallistu tapahtumiin tai lähde mukaan ruokaverkostoihin.

Ilmianna ilmiö

Ilmiö voi olla esim. vaikuttava ruokapersoona tai yritystarina. Maukkaita tarinoita ja mielenkiintoisia nostoja koostetaan Paikallisia makuja -sivulle blogiteksteiksi tukemaan seudun ruokateeman sisältöjä ja brändiä.Ehdotuksesi voit laittaa Nitalle nita@visitsavonlinna.fi.

Ruokamatkailun julkaisuja yrittäjän avuksi

Visit Finland julkaisee vuosittain lukuisia tutkimuksia, tilastoja, esitteitä, julkaisuja, oppaita ja muita hyödyllisiä materiaaleja. Löydät täältä kiinnostavimmat ruokamatkailun oppaat ja strategiat.

D.O. Saimaa

D.O. Saimaa on Suomen ensimmäinen, alueellinen alkuperä- ja laatumerkki. Merkin sloganissa mainittu hyvä tarkoittaa paitsi korkeaa laatua, myös positiivista vaikutusta ympäristöön, kulttuuriin, alueen elinvoimaisuuteen ja yhteiskuntaan. D.O. Saimaa -merkittyjä tuotteita tai raaka-aineita käyttävät kuluttajat, ravintolat ja jälleenmyyjät tietävät tekevänsä hyvän, eettisen ja vastuullisen valinnan.

Taste Saimaa

Kolme itäisen Suomen maakuntaa (Etelä-Savo, Etelä-Karjala ja Pohjois-Karjala) muodostavat yhdessä Taste Saimaa ja Saimaa European Region of Gastronomy -alueen, jonka ruokakulttuuri perustuu sesongin antimiin. Juhlavuonna 2024 Saimaan seudun kotimaiset ja kansainväliset vierailijat saavat kokea Järvi-Suomen ainutlaatuisuutta kaikilla aisteilla mm. alueelle luotujen tapahtumien merkeissä, joissa yhdistyvät kulttuuri, taide ja ruoka.

Menneet toimenpiteet

Mitä hankkeella on saatu aikaan? Käy kurkkaamassa hankkeen toteutuneet tilaisuudet, koulutukset ja muut toimenpiteet.